Saturday, March 15, 2008

PERSEPSI BERUBAH MENGIKUT TUNTUTAN MASA

Rencana ini tersiar dalam Sinar Harian, Sabtu, 15 Mac, 2008 muka N25

Oleh Dr Aisar Yee Abdullah

INI sebuah kisah benar. Penulis mendengar sendiri dari mulut orang terlibat. Kisah isteri dia menangis terisak-isak pada sebuah pagi Sabtu. Dia minta penulis berjanji tidak akan bertanyakan ini kepada isterinya. Penulis bersetuju. Kisah ini terjadi pada 8 Mac lepas.

Hari itu adalah hari mengundi bagi Pilihan Raya Umum 12. Beliau bersama isterinya pergi mengundi. Selepas mengundi mereka pulang. Sampai di rumah mereka tidak bercakap banyak. Memang semenjak akhir-akhir ini mereka tidak bercakap banyak tentang politik demi menjaga ketenteraman rumah. Si isteri dan suami berlainan parti. Apa pun rumah tangga mereka amat rukun. Setahun tiga empat kali pergi ke seberang laut bercuti bersama. Mereka ada apartment di London .

Si suami kehairanan kerana sejak pulang dari mengundi isteri tidak bercakap langsung. Selepas dua tiga jam mendiamkan diri, akhirnya kesunyian pecah. Ia dipecahkan oleh satu tangisan terisak-isak yang keras. Si suami panik. Tidak tahu apa salahnya dan apa yang harus dibuat.

Selepas sekian lama dipujuk untuk diberitahu sebab dia menangis, isteri berkata: ‘‘Hari ini saya undi DAP, saya tiada pilihan! Sudah sepuluh kali mengundi tak pernah-pernah undi DAP’’. Benar mereka berdua adalah penyokong kuat BN cuma si suami sahaja berpindah arah semenjak beberapa tahun lepas. Selama itu si isteri tetap kekal dengan pendiriannya bersama BN, parti pilihan emak ayah dia.

Itu adalah sebuah petikan dari peristiwa benar. Ia mengisahkan satu dilema seorang Melayu untuk mengundi satu parti lain selain BN. Barangkali, dia tidak akan menangis kalau yang diundinya itu parti PAS sungguhpun parti itu bukan pilihan dia atau ibu bapa dia. Mengundi DAP baginya pada ketika itu adalah mengkhianati Melayu.

Itulah persepsi yang banyak dipegang oleh sebilangan Melayu. Sebaik sahaja keputusan pilihan raya diketahui, kelompok-kelompok Melayu mula membicarakan tentang terhakisnya kuasa Melayu. Mereka mula menyesal di atas sikap orang Melayu yang dituduhnya ‘marahkan nyamuk kelambu dibakar.’ Bagi mereka, Melayu di luar BN, berkeadaan menang sorak kampung tergadai. Melayu yang banyak menerima faedah dari Dasar Ekonomi Baru sanggup memberikan undi kepada pembangkang. PAS dituduh sanggup menggadai kuasa Melayu apabila bekerjasama dengan DAP.

Memandangkan DAP diberi persepsi demikian, maka eloklah ia dianalisis melalui fakta. Tidak dinafikan bahawa persepsi negatif terhadap DAP berpunca dari sikapnya pada masa awal penubuhannya yang memperjuangkan konsep Malaysian Malaysia yang dipelopori oleh DAP Singapura pimpinan Lee Kuan Yew.

Masa berubah dan tuntutan perjuangan pun turut berubah. Dr Mahathir sendiri pun pada suatu masa dulu dianggap sebagai ultra Melayu dan ditolak oleh pengundi bukan Melayu. Beliau kalah dalam pilihan raya umum tahun 1969. Ketika itu, pengundi bukan Melayu Kota Star lebih rela memilih PAS berbanding calon Perikatan iaitu beliau. Tahun-tahun berikutnya, Mahathir berubah sehinggakan orang bukan Melayu tidak sanggup melihat dia jatuh dan kalah dalam pilihan raya.

Apakah DAP juga turut berubah. Kita bandingkan senarai calon DAP dalam PRU 12 lalu berbanding Gerakan dan MCA. Terdapat sebanyak 13 kerusi parlimen dan 40 kerusi DUN di Pulau Pinang. BN meletakkan seramai 5 calon Melayu di sana, iaitu di kawasan Kepala Batas, Tasek Gelugor, Permatang Pauh, Nibong Tebal, dan Balik Pulau. Gabungan BA meletakkan juga seramai 5 calon Melayu iaitu di semua kawasan tersebut kecuali Nibong Tebal tetapi menggantikannya dengan Bayan Baru.

Pecahan calon kaum India pula, DAP seramai dua orang iaitu di P46 Batu Kawan, P. Ramasamy dan P51, Bukit Gelugor, Karpal Singh. BN, baik Gerakan mahu pun MIC langsung tidak meletakkan calon berketurunan India untuk kerusi parlimen di Pulau Pinang . Semua calon BN selain dari UMNO, adalah berketurunan Cina. Di sinin DAP tidak bersifat keCinaan.

Bagi DUN pula, dari 40 buah DUN, MCA dan Gerakan meletakkan 23 calon Cina sementara DAP dan PKR hanya meletakkan seramai 20 orang calon. Terdapat seramai dua orang calon India dari parti BN (MIC). DAP meletakkan 4 orang calon DUN India sementara PKR meletakkan seorang, menjadikan kesemuanya berjumlah 5 orang.

Terdapat seramai 15 orang calon DUN berketurunan Melayu diletakkan oleh UMNO sementara gabungan PAS dan PKR terdapat juga 15 orang.

Jelaslah di sini bahawa calon berketurunan Melayu tidak dikesampingkan oleh gabungan ini di Pulau Pinang. Gabungan ini dilihat memberi banyak ruang kepada kaum India . Kalangan Cina dalam DAP lebih banyak berkorban untuk kaum India . Parti Gerakan pula terserlah lebih bersifat perkauman.

Bagaimana kedudukannya di Perak? Fakta dari senarai calon bertanding PRU 12 di Perak memperlihatkan suatu yang amat menarik. Bagi kerusi parlimen, BN meletak sermai 11 orang calon Melayu. Kawasan-kawasan itu adalah Lenggong, Larut, Parit Buntar, Bagan Serai, Bukit Gantang, Padang Rengas, Tambun, Kuala Kangsar, Parit, Pasir Salak dan Bagan Datoh. Barisan Rakyat pula berjaya meletak seramai 14 orang calon Melayu kerana mereka juga bertanding di kawasan lain seperti Gerik, Lumut dan Tanjung Malim. BN meletakkan calon bukan Melayu di ketiga-tiga tempat itu. DAP turut mendokong meramaikan MP Melayu di Perak.

Jika calon Melayu dari kalangan BA terbukti lebih ramai berbanding BN di peringkat parlimen, di peringkat DUN bilangan calon Melayu hanyalah berkurangan seorang sahaja berbanding calon diletakkan mewakili BN. Bilangan calon Melayu BN adalah 34 orang sementara PAS dan PKR 33 orang. Bilangan calon India mewakili BN seramai 4 orang sedangkan mewakili BA seramai 8 orang. DAP, pimpinan kaum Cina sekali lagi tidak mmengutamakan kaum Cina.

Suatu yang amat menarik terjadi di dalam pilihan raya ini ialah bertambahnya bilangan calon Melayu yang menang. Jika UMNO diandaikan memenangi semua kerusi yang dipertandingkan, bilangan calon Melayu yang menang dalam pilihan raya ini tidak akan melebihi 34 orang. Namun dengan kemenangan seramai 27 orang calon UMNO, 6 orang calon PAS dan 3 orang calon Melayu PKR, bilangan wakil rakyat Melayu menjadi 36 orang.

Keadaan yang sama dapat dikesan terjadi di Selangor. UMNO meletakkan seramai 10 orang calon parlimen. Empat darinya menang. BA pula meletakkan 12 calon Melayu dan 8 darinya menang. Sekali lagi kita lihat bahawa perkongsian BA telah berjaya melahirkan lebih ramai MP Melayu, iaitu 4 dari BN dan 8 dari BA. DAP sendiri hanyalah meletakkan 4 orang calon bertanding, iaitu di kawasan Serdang, Puchong, PJ Utara dan Kelang. Dua orang darinya adalah calon India.

Maka kita lihat, dari 22 kawasan parlimen di Selangor, hanya 2 orang calon Cina DAP bertanding sedangkan parti kompnen BN bukan Melayu bertanding sebanyak 12 kerusi. Sekali lagi terbukti DAP tidak mementingkan Cina.

DUN Selangor mengandungi 56 kerusi. UMNO bertanding sebanyak 35 kerusi dan menang 18 darinya. Calon Cina BN bertanding sebanyak 18 kerusi dan menang hanya 2. MIC kalah semua kerusi yang ditandinginya. DAP pula hanya bertanding sebanyak 15 kerusi tetapi memenangi 13. Calon India DAP kalah di kawasan Kuala Kubu Baharu dan Sungai Pelek.

Calon-calon Melayu dari PKR dan PAS yang memenangi DUN Selangor semuanya berjumlah 18 orang, iaitu 8 PAS dan 10 PKR. Calon-calon PKR lain yang menang ialah 2 orang India dan 3 orang Cina. Pakatan BA di Selangor, seperti juga di Perak telah menambahkan bilangan ADUN Melayu. Paling maksimum ADUN Melayu dapat dihasilkan di bawah konsep BN ialah 34 sahaja, kerana BN meletakkan seramai itu calon Melayu.

Sayangnya, sungguhpun bilangan ADUN Melayu bertambah ramai di dalam DUN Selangor dan Perak kali ini, ia terkelompok tiga, iaitu UMNO (BN), PAS dan PKR. Kelompok BN gagal memiliki majoriti dalam DUN negeri-negeri tersebut kerana hanya 2 calon MCA menang. Gerakan dan MIC kalah semuanya.

Dari kalangan kelompok BA pula, bilangan calon Melayu tidak berupa majoriti kerana keadaan pengundi Melayu dalam PRU 12 yang berkeadaan ragu di mana setengah memilih PAS atau PKR dan sebahagian yang lain memilih BN.

Satu kerajaan berteraskan seperti sebelum ini tidak dapat diwujud. Di Perak BN (UMNO) menang 27 kerusi dan MCA 1 menjadikan 28. Ia kekurangan 2 kerusi untuk membentuk kerajaan. Bekerjasama dengan DAP adalah satu yang mustahil. Bekerjasama dengan PAS mungkin, tetapi ini akan membawa erti bahawa kerajaan yang dibentuk adalah sebuah kerajaan Melayu. Persefahaman ini akan meletakkan UMNO dan PAS amat jelek di mata pengundi bukan Melayu dan pasti akan membawa kesan buruk.

DUN Selangor yang memiliki 56 kerusi memerlukan sesebuah parti memenangi 29 buah kerusi untuk membentuk sebuah kerajaan majoriti mudah. UMNO dan MCA memenangi hanya 20 dan memerlukan lagi 9 kerusi. Kalau ia berjaya memujuk PAS menyertainya (sama ada melalui pakatan atau ADUNnya memasuki UMNO) serta seorang ADUN lain, kesan sama dapat dilihat. Satu lagi kerajaan Melayu akan terbentuk. Pastinya, BN pun tidak mahu dilihat sebagai menikam kaum yang lain dari belakang.

Ertinya, keputusan yang dihasilkan baru-baru ini tidak memberi ruang untuk satu formula lain kecuali kerajaan yang terdiri dari pakatan DAP, PKR dan PAS. Membentuk satu kerajaan yang BN terlibat di dalamnya adalah sesuatu yang mustahil. Dalam pakatan itu pula orang Melayu nampaknya rugi kerana sungguhpun memiliki bilangan ADUN yang lebih ramai berbanding komposisi dewan sebelum ini, ia tidak dilihat begitu dalam perprspektif parti bertanding. Sebilangan besar dari mereka adalah pembangkang (UMNO). Bakinya, terdiri dari PAS dan PKR. Berbanding dengan DAP yang memenangi hampir kesemua kerusi yang mereka tanding, kelompok DAPlah yang berupa majoriti.

Maka, jawatan Ketua Menteri dan MB bagi Pulau Pinang adalah milik DAP. Itu hakikat demokrasi. Kehendak perlembagaan negeri lain pula.

Di sini ramai orang mempunyai pandangan bahawa Melayu berkeadaan menang sorak kampung tergadai di negeri-negeri tersebut. Pandangan itu ada benar dan ada salah. Salah kerana Melayu lebih ramai yang menang. Salah kerana PAS dan PKR juga boleh menyelamatkan keadaan kalau ramai lagi dari kalangan mereka dipilih. Benar kerana sebagai satu entiti, parti DAP adalah parti majoriti dalam kelompok BA.

Apabila isteri kawan penulis menangis selepas membuang undi, nyata beliau berada dalam dilemma yang besar. Dia sayangkan BN tetapi beliau mempunyai persepsi bahawa BN tidak lagi sensitif kepada keluhan-keluhannya. Begitu banyak tuduhan dibuat terhadap BN yang dia yakin benar tetapi BN mengambil sikap membisu. Ia laksana membiarkan api dalam sekam. Beliau ada mendengar kisah BN membina istana negara semahal I billion dan Yang setiap Yang Dipertuan Agong tidak memintanya kerana baginda hanya memerintah selama 5 tahun sahaja dan tiada tender terbuka dibuat. Belum pun istana siap, Agong pastinya akan sudah tamat tempoh di atas takhta.

Isteri kawan penulis juga membaca dari laman web tentang adanya pembayaran komisyen berjumlah RM530 juta, untuk pembelian kapal selam dan pesawat F29, atau bail-out melibatkan wang lebih 4 bilion untuk pelabuhan di Kelang. Ini semua melibatkan jumlah yang besar. Dia amat yakin dengan dakwaan-dakwaan itu. Dia tidak yakin pula dengan BPR. Dia juga tidak yakin dengan badan kehakiman. Banyak lagi cerita penyalhagunaan yang dia dengar.

Isteri kawan penulis tinggal di kota . Taksirannya terhadap prestasi BN berlainan. Kenaikan harga barang tidak memberi banyak kesan kepadanya. Duitnya banyak. Namun dia tahu kalaulah pembaziran-pembaziran yang dia yakini berlaku itu dapat dielakkan, harga minyak barangkali boleh dikurangkan sedikit. Itu pandangannya.

Pada masa yang sama, BN, terutamanya UMNO lalai kerana sumbangannya masa lalu kepada Melayu adalah besar. Ia sudah tidak sensitif kepada tuntutan semasa. Ia memikirkan Melayu pasti tidak akan meminggirkannya. Melayu tidak ada pilihan. Apabila orang Melayu melihat UMNO semakin bongkak, UMNO seolah-olah tidak melihat persepsi itu atau sengaja enggan mengakuinya. Ia terlalu yakin bahawa orang Melayu yang amat simple ini akan terus menerus tidak akan mengkhianatinya. Ia lupa bahawa ramai Melayu mula yakin UMNO telah mengkhianati mereka.

Kajilah keputusan pilihan raya di Selangor. Kita ambil DUN Bukit Antarabangsa. Kawasan ini sebuah kawasan majoriti Melayu. Pengundi terdiri dari manusia kelas tinggi dan menengah. Ramai Dato dan Tan Sri tinggal di sini. Ramai pegawai tingi kerajaan baik yang dah bersara atau masih berkhidmat tinggal di situ dan jadi pengundi di situ. Mereka tentulah tidak emosional sewaktu membuang undi, Mereka waras. Mereka juga menolak calon BN, Haslinda Mohd Zerain.

Jelasnya Melayu terperangkap kerana berpegang kepada persepsi UMNO gagal menjaga amanah. Ramai pemimpin UMNO dilihat sebagai tidak bermoral. Ada perasuah ada MP yang dituduh terlibat dengan skandal seks. Kisah terbuka penceraian wanita UMNO mengesahkan persepsi. Dia ingin tahu apa sudah jadi dengan kes rasuah berprofail tinggi yang heboh diperkata dulu.

Kegagalan UMNO membersihkan imej mereka membuatkan Melayu mengambil sikap meninggalkan kesetiaan kepada UMNO. Mereka sudah sanggup menumpang kasih kasih kepada DAP. Ini suatu yang tidak terfikir bagi sesetengah orang yang mengikuti perkembangan parti melalui media massa di bawah kawalan UMNO. Ramai Melayu sudah nekad untuk menegur UMNO cara ini.

Bagi sesetangah yang lain, mereka sudah melihat bahawa DAP sudah tidak lagi berupa sesuatu yang berbahaya kepada orang Melayu. Mereka melihat tidak ada banyak beza di antara DAP dengan Gerakan. Malah dalam PRU 12 lalu, Gerakan tidak meletakkan seorang pun calon bukan Cina. Semua calonnya Cina. DAP meletak 40 orang calon India berbanding hanya 29 oleh MIC. DAP tidak meletakkan ramai calon Melayu kerana ia sudah ada persefahaman dengan PKR dan PAS. Tugas meletakkan calon Melayu terletak pada PAS dan PKR. Itu pun DAP masih meletak calon Melayu. Lihat kawasan parlimen Raub.

Seperti kekalahan besar calon-calon UMNO pada tahun 1999, UMNO boleh kembali bangkit. UMNO telah membuktikan kemampuannya. Pada 2004 UMNO dan BN memperolehi kemenangan amat cemerlang dengan membolot hampir kesemua kerusi yang dipertandingkan. UMNO dan BN mampu kalau ia mahu mendengar keluhan rakyat. UMNO dan BN Ia akan mula dinilai melalui pembentukan kabinet minggu depan. Tersangkutkah lagi orang yang dilihat sebagai perasuah kekal? Kita tunggu.


Blogger Templates by Isnaini Dot Com. Supported by ArchiThings.Powered by Blogger